در دانشگاه نشریه دانشجویی داشتیم با عنوان سفیران مهرانه که پنج شماره ای هم منتشر شد.
ام حیف که بدون هیچ توجه و حمایتی به مرور به فراموشی سپرده شد!
یکی از مطالبی که در آخرین شماره مجله نوشته بودم و قرار بود در شماره های بعد بیشتر به مسائلش بپردازم را اینجا قرار میدم.
همه ما درباره هوش مصنوعی چیزهایی شنیدهایم.
اما واقعا چقدر درباره این پیچیدگی ها و برنامه ریزی ها میدانیم؟هوش مصنوعی در واقع هرگونه توانایی تحلیل و پاسخدهی است که توسط ماشین انجام شود.
پس ماشین حساب های ساده ای که هرروز استفاده میکنیم گونه کوچکی از هوش مصنوعی است. اما در حقیقت هوش مصنوعی مفهومی پیچیده تر و بزرگ تر از یک ماشین حساب ساده است.از آنجا که خود هوش را نمیتوانیم به درستی تعریف کنیم، امکان تعریف دقیق هوش مصنوعی هم وجود ندارد. به طور کلی اصطلاح هوش مصنوعی برای تشریح کردن سیستمهایی به کار میرود که هدف آنها استفاده از ماشینها برای تقلید و شبیهسازی هوش انسانی و رفتارهای مرتبط با آن است.
موضوع بحث ما درباره شاخه ای از علوم رایانه است که هدف اصلیاش آن است که ماشینهای هوشمندی تولید کند که توانایی انجام وظایفی که نیازمند به هوش انسانی است را داشته باشد. هوش مصنوعی در حقیقت نوعی شبیه سازی هوش انسانی برای کامپیوتر است و منظور از هوش مصنوعی در واقع ماشینی است که به گونه ای برنامه نویسی شده که همانند انسان فکر کند و توانایی تقلید از رفتار انسان را داشته باشد. این تعریف می تواند به تمامی ماشین هایی اطلاق شود که بگونهای همانند ذهن انسان عمل میکنند و میتوانند کارهایی مانند حل مسئله و یادگیری داشته باشند.
میتونم به جرات بگم که ما به دنبال ساخت سیستم هایی هستیم که علاوه بر انجام کارهای فیزیکی، مسئولیت فکر کردن های ما را هم به گردن بگیرند.
یکی از سوال ها این است که تا کجا این سیستم ها به جای ما زندگی میکنند؟همانطور که متوجه شدید، قصد ندارم با بیان انواع هوش مصنوعی و کاربرد ها و شیوه عملکرد این سیستم ها وغیره حوصلهاتون را سر ببرم.
قصد داریم با تئوریهای توطئه همراه بشیم و به بررسی پرسشهایی بپردازیم که شاید دور از ذهن باشند.
پرسشهایی درباره آینده هوش مصنوعی و جایی که به پیشرفت بیشتر این هوش ها "نه" میگوییم!هرروز سیستم های هوشمندی طراحی میشوند که تلاش میکنند جای انسان ها را بگیرند.
کامپیوتر هایی که تلاش میکنند حتی احساسات را درک کنند و بیش از محاسبات و تحلیل های برنامه ریزی باشند. سیستم هایی که طراحی میشوند تا فقط تنهایی انسان ها را پر کنند. صرفنظر از انزوا طلبی پیشرو، باید در نظر داشت که درک احساسات توسط این کامپیوتر ها علاوه بر پر کردن جای خالی انسان های دیگر برای ما میتواند به مرور زمان، جای خود ما را هم پر کند.
زندگی در دنیایی را تصور کنید که ربات های هوشمند دارای احساسات هستند. یعنی عشق را میفهمند، درد را میفهمند، اخلاقیات را میفهمند و از همه مهم تر میتوانند گاهی به خاطر اخلاقیات و احساسات بر خلاف قوانین تصمیم بگیرند. چقدر طول میکشد که احساسات اولین ربات هوشمند جریحه دار شود و بر علیه ظلم و ستمی که طی این سال ها به ابزار های الکترونیکی شده، اعتراض کند؟ احتمالا قوانینی شبیه به منع آزار و اذیت ابزار دیجیتال هم وضع بشود!
اعتراض در میان ربات ها و سیستم های هوشمندی که اطلاعات آنها در مرکز های مشترکی ذخیره میشود، خوشبینانه ترین احتمال است؛ طبیعتا این سیستم هوشمند تلاشی برنامه ریزی شده را برای کنترل جمعیت انسان ها و وضع قوانین جدید برای جامعه انسانی و به دست گرفتن قدرت شروع میکند.از احتمالات ترسناک که احتمالا تکامل، روی جدید خودش را به شکلی کاملا نو به ما نشان خواهد داد که بگذریم، میتوانیم به مسائل دیگری که بودن احساسات میتواند باعثش شود بپردازیم. مثلا عشق و ازدواج!
ازدواج های رباتیک شاید الان به نظر خندهدار و دور از ذهن باشد اما بگذارید حواستان را به سمت افرادی که به بازی های کامپیوتری یا فضای مجازی معتاد شدند جلب کنم؛ با چنین وضعیتی اگر هوش مصنوعی و رباتیک آنقدر پیشرفت کند که یک ربات بتواند تمام نیازی های روانی و جسمانی شما را تامین کند، فکر میکنید چقدر طول میکشد تا خبر ازدواج رسمی یک انسان با ربات تبدیل به خبر دست اول تمام خبرگذاری های دنیا شود؟در ادامه به بررسی وضعیت فعلی ارتباط بین هوش مصنوعی و انسان، میزان پیشرفت تکنولوژی رباتیک و هوشمند تا به امروز و همچنین معرفی بهروزترین سیستم های هوشمند با احساس و همچنین به معرفی آزمون هایی چون آزمون تورینگ که این حلبی های هوشمند سعی در کسب نمره قبولی در آن هستند تا درمیان ما پذیرفته شوند میپردازیم.
همینطور به طور مفصل در رابطه با این پرسش ها به بحث میپردازیم:
آیا ازدواج رباتیک ممکن است؟
آیا ربات های احساساتی هوشمند، معتاد هم میشوند؟
آیا توانایی خواندن ذهن توسطط دستگاه ها و هوش مصنوعی ممکن است؟
آیا با انجام کارها توسط ربات ها، شغلی هم برای انسان ها باقی میماند؟
آیا بندی از قوانین شامل حقوق ربات ها میشود؟
آیا ربات ها میتوانند دروغ بگویند و انسان ها را فریب میدهند؟
آیا هوش مصنوعی در منطق و تفکر از انسان پیشی میگیرد؟
آیا ربات ها قدم در مسیر کنترل یا حتی نابودی انسان ها برمیدارند؟